Перейти до основного вмісту


21 ЛИСТОПАДА - ДЕНЬ СОБОРУ СВЯТОГО АРХИСТРАТИГА МИХАЇЛА Й ІНШИХ БЕЗПЛОТНИХ СИЛ


"Архистратиг Михаїл"
Микола Бідняк, Кафедра Сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв


Празник у честь св. Архангела Михаїла і других безтілесних Сил був установлений у 4-му віці. Цей празник зветься собором тому, що цього дня Церква празнує собор-збір усіх безтілесних Сил враз зі св. Архангелом Михаїлом, а також собор-збір людей на землі для прослави небесних Сил. 

Празнуємо Собор св. Архангела Михаїла в листопаді, бо колись, коли рік починався від місяця березня, тоді цей місяць був дев'ятим у році, тож має символічне відношення до дев'яти ангельських хорів.

Празник св. Архангела Михаїла і св. Ангелів ставить нам перед очі велике значення Ангелів для нашого спасіння. Він пригадує нам і на наші обов'язки відносно св. Ангелів, а передусім нашого Ангела-Хоронителя. Через ціле наше життя, кожної хвилини й на кожному місці він з волі Божої над нами чуває, нас хоронить, нам піддає добрі думки, нас перестерігає перед гріхом, за нас вставляється перед Богом. Наш Ангел-Хоронитель це наш провідник до неба, помічник у покусах, товариш у хвилині смерти. Він сталий свідок наших думок, наших слів і  наших діл. Щойно колись у вічності ми побачимо, скільки ми завдячуємо своєму Ангелові-Хоронителеві. Звідси пливе наш обов'язок святих Ангелів почитати, їх славити та їм кожного дня дякувати за поміч і опіку. "Прославляти Ангелів - читаємо у проповіді, що її приписують св. Іванові Золотоустові на Собор Архангелів - це наш обов'язок. Вони прославляють Творця, об'являють його милосердя і любов до людей". Від колиски поручаймо наших дітей їхньому Ангелові-Хоронителеві, учім їх його любити та щодня до нього молитися. Історія Церкви знає дуже багато випадків, де Ангел-Хоронитель у чудесний спосіб  захоронив дітей у небезпеці. "Ангели є придані нам - каже Слуга Божий Митрополит Андрій Шептицький - як Хоронителі й Опікуни на ціле життя, тож без сумніву та кожноденна опіка Ангела для кожного з нас зокрема повинна бути торчком до сердечного почитания і вдячности для нашого Ангела Хоронителя" (Про Почитания Святих, 1941).




Хай добрий Ангел береже повік
Вогонь зорі, що долею зоветься.
Життя, неначе вишитий рушник,
Багрянцем калиновим усміхнеться.
Нехай волошками цвітуть літа прекрасні,
Нехай здійсняться тисячі бажань,
Щоб доля дарувала тільки щастя,
Ні грама бід, ні капельки страждань.
Будьте завжди гарними й молодими,
Бажаними, добрими й простими.
Зажди усміхненими й милими,
Зажди коханими й єдиними.

Коментарі